Общество и култура - 2021-06-30 05:03:53

30 юни: Георги Аспарухов и Никола Котков завинаги

Общество и култура 30 юни: Георги Аспарухов и Никола Котков завинаги

30 юни 1971 г. остава в историята като един от най-черните дни за българския спорт.


В автомобилна катастрофа загиват обичаните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков. Те катастрофират в прохода Витиня и умират на място. Двамата играчи на „Левски“ провеждат сутрешна тренировка на „Герена“, после се качват в сивата „Алфа Ромео“ с номер СГ 9999 на Гунди и потеглят за Враца, където са обещали да играят в юбилеен мач на местния „Ботев“. На бензиностанцията преди Витиня те качват случаен спътник. Минути по-късно колата се забива с огромна скорост в излизащ от страничен път камион и избухва в пламъци. Тримата умират на място.


Цяла България потъва в траур, като на погребението им се изсипват стотици хиляди души. То остава и до днес най-масовото в историята на страната, редом с това на Негово Величество Борис III Обединител. Невижданото море от хора хвърля в ужас управляващата комунистическа партия, която за пръв и последен път допуска такова масово стълпотворение на събитие, организирано не по тяхна инициатива, а действията, които предприема в опита си да го осуети са меко казано неуспешни.


Мълвата обаче се разпростира като буря из цяла България и от цялата страна се стича умопомрачително стълкотворение от хора. Оказва се, че ковчезите няма да бъдат изнесени на стадиона. Огромното множество излиза и съпровожда любимците си от там до гробището в Орландовци. Получава се така, че поклонението се случва по пътя. Хората оставят цветята си в центъра на игрището и тръгват към последния пристан на незабравимите футболисти.


Георги Аспарухов (Гунди) е играч на „Левски“ и „Ботев“ (Пд). В „А“ група има 245 мача със 150 гола, в националния отбор – 50 мача с 19 гола. Класиран е на 8 място в Европа (1965 г.), спортист №1 на страната (1965 г.) . Избран е за футболист на ХХ в. за България.


Никола Котков (Котето) е нападател на „Локомотив“ (Сф) и „Левски“. Има 322 мача и 163 гола в „А“ група, както и 26 мача и 12 гола за националния отбор на България.Автор: Боян Златанов, Консерваторъ