Новини - 2021-12-27 09:19:23

18 години от атентата срещу българската база в Кербала. Поклон пред героите!

Новини 18 години от атентата срещу българската база в Кербала. Поклон пред героите!

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) цистерна се взривява в близост до оградата на район № "1" (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.Доклада на тогавашния началник на ГЩ нa БА генерал Никола Колев до президента Георги Първанов е следния:


"В изпълнение на поставената от Вас и министър-председателя задача, съвместно с министъра на отбраната, на 29.12.2003 г. извършихме инспекция на българския механизиран батальон от състава на коалиционните сили за следвоенно възстановяване на Ирак. През време на инспекцията установихме следното:


В резултат на терористичната атака срещу лагер "Индия" на българския военен контингент, проведена на 27.12.2003 г. с кола-бомба, минохвъргачен обстрел, обстрел с ръчни противотанкови гранати и стрелково оръжие са загинали петима военнослужещи:


1. Капитан Георги Христов Качорин - поделение - Карлово.

2. Старши сержант Иван Христов Инджов - поделение - Казанлък.

3. Младши сержант Антон Валентинов Петров - поделение - Пловдив.

4. Редник Свилен Симеонов Киров - поделение - Казанлък.

5. Лейтенант Николай Ангелов Саръев - поделение - Пловдив.


Ранени или контузени са 64 военнослужещи. 


Пострадали с различни травми са 36 военнослужещи, намиращи се в район № 2 "Кило", които след оказана им амбулаторна медицинска помощ продължават изпълнението на задачите.


За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, Република България е участвала с 11 контингента с обща численост 3 367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13.


Днес военните 61-ва механизирана бригада в Карлово ще отдадат военни почести пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм.


В памет на героите ще бъде отслужена панихида. В Русе и Крумовград, от където са двама от загиналите, ще има панихиди и поклонения.


Поклон, герои!


Последни новини