Здраве и спорт - 2020-05-23 21:25:06

10 основни съвета, които всеки трябва да знае, когато реши да използва фитнеса за постигане на целите си

Здраве и спорт 10 основни съвета, които всеки трябва да знае, когато реши да използва фитнеса за постигане на целите си

1. Поставете си цел. Решете какво искате да постигнете като посещавате фитнес зала. Например да отслабнете, да се стегнете, да изградите мускулна маса или просто да се тонизирате.

2. Намерете подходящата за вас фитнес зала. Разпитайте ваши приятели, които посещават фитнес, дали са доволни от него. Попитайте ги за условията и обстановката. Направете пробно посещение. Посетете и други фитнеси. Тогава вземете решението. Търсете фитнес близо до вашия дом и с паркинг(в случай, че решите да ходите с автомобил). Задължително да има фитнес инструктор, дори и да не се възползвате от професионалните му услуги, може да му задавате въпроси относно упражненията, той винаги ще откликва. Само не прекалявайте.

3. Изберете си подходящо облекло(анцуг, тениска, клин) и маратонки. Не ползвайте стари и износени дрехи. Посещавайте фитнеса с изпрани и миришещи на чисто дрехи. Повярвайте ми няма нищо по-противно от миризмата на стара пот. Хората ще ви гледат странно и ще си изграждат лошо мнение за вас. Купете си сак или раница, в който да си носите багажа. Носете си кърпа. Не много голяма, но не и прекалено малка. Купете си ръкавици за фитнес.

4. Направете първата седмица oпознавателни тренировки. С други думи научете кой уред за какво служи и как се използва. Направете по 2-3 серии на всеки уред до 10-15 повторения  като тежестите да не са много големи. Не тренирайте на максимум  или до отказ, ще предизвикате така наречената „гадна мускулна треска”. Тялото ви постепенно ще се нагоди и адаптира към тренирането, нека това да става постепенно. Направете 3 тренировки през тази седмица.

5. Втората седмица разделете тренировките в две мускулни групи като да засягате всеки мускул, колкото е необходимо. Може да ги разделите на горна и долна част. Като в деня за долна част тренирате краката, дупето, прасците и рамената. В деня за горна част: гърдите, гърба ръцете и корема. Правете базови упражнения с не голяма тежест. Правете по 3 серии по 10-15 повторения като се натоварвате на 50% от възможностите ви. Или с други думи при клякане, ако можете да направите 10 повторения, вие направете 5.

6. Третата седмица е необходимо да разделите мускулните групи според броя на посещенията Ви във фитнеса на седмица. Намерете си подходяща фитнес програма за вашите цели. Можете да се консултирате със фитнес инструктор или да си поръчате такава програма по интернет или сами да си изготвите програма. Можете да намерите примерни програми според посещенията ви тук.

7. Слушайте тялото си. Когато изпълнявате дадено упражнение, тялото ви дава информация какво се случва с него. Ако започнете да изпитвате неприятна болка или схващания – спирайте веднага. Това означава, че нещо не е както трябва. Или не сте загрели добре ставите или изпълнявате упражнението неправилно.

8. Научете се да дишате. Дишането е в основата на енергията за мускулите. Те имат постоянна нужда от него. При всяко съкращаване на мускулната клетка, тя остава със все по-малко кислород и азот, след което не може да се съкращава. Това става само след 3-4 повторения. Затова вдишвайте и издишвайте при всяко повторение. Например, когато избутвате щанга от лег издишвайте, когато спускате щангата надолу към гърдите вдишвайте.

9. Използвайте правилните добавки за вас според целите Ви, според нуждите Ви. Консултирайте се за това със специалистите във сферата. Може да попитате фитнес инструктора Ви, може да се поровите в интернет да прочетете, кое за какво е и как действа на организма. Не взимайте добавки без да знаете за какво служат и не се доверявайте на случайни хора и мнения.

10. Намерете си фитнес партньор. Това е от особено значение, когато започвате този вид занимания поради няколко причини: Мотивация – когато някой от вас двамата е демотивиран или с други думи го мързи, други ще го „изръчка” да идете до залата. Помощта при упражненията е много важна. Има някои упражнения, при които е необходимо някой да ви „пази” да не се контузите или да ви помогне да изпълните всичките си заложени повторения в серията. Друго важно нещо е, че вашия партньор може да ви наблюдава дали правилно изпълнявате даденото упражнение. Ще ви дам и пример за това като Ви кажа, че най-култовото име в този спорт Арнолд Шварценегер винаги е има партньор. И най-важното нещо според мен е да се забавлявате, а винаги е по-весело, когато сме повече.

 

Желая Ви приятен престой във фитнеса, забавлявайте се!